Gyakran Ismételt Kérdések

           

1. Miért fontos a víz az emberi szervezet számára?
Az emberi szervezetben lévő víz aránya 70 százalék felett van. Az életfolyamatok vizes környezetben mennek végbe. Az ember folyamatosan vizet veszít, melyet pótolni szükséges a szervezet egészséges működésének a fenntartásához.

2. Mennyi vízre van naponta szükségünk?
A felnőtt ajánlott napi folyadékigénye 2-2,5 liter. A gyermekek ajánlott folyadékfogyasztása a testsúlytól függ, de számításba kell venni, hogy ők sokkal többet mozognak, mint a felnőttek. Ezért gyermekek esetében is jó szívvel ajánlható a napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztása.

3. Milyen problémák vannak a település ivóvízével?
Bábonymegyeren a kút vízében az ammónium, a vas és a mangán, határérték feletti, és a szolgáltatott vízben is magas az ammónium. A vas határértéke 200 µg/liter, melynek többszöröse mérhető a bábonymegyeri kútnál. Az ammónium határértéke 0,5 mg/liter, melynél magasabb értéket mértek a településen. A mangán határértéke pedig 50 μg/l, melyet a bábonymegyeri kútnál mért értékek meghaladnak.

4. Milyen élettani hatásai vannak a rossz minőségű ivóvíznek?
Az ammónium közvetlenül nem mérgező, de a körülményektől függően nitritté, illetve a nitráttá alakulhat, amely már veszélyes a szervezetre, különösen a csecsemőkére. A vas jelenlétének ugyan nincs egészségkárosító hatása, azonban rontja az ivóvíz élvezeti értékét és használhatóságát. A magas mangántartalom pedig bizonyítottan rontja az intellektuális készséget.

5. Mennyire felel meg a településeken szolgáltatott ivóvíz a nemzetközi előírásoknak?
Az emberi fogyasztásra szánt víz minőségét az Európai Unióban a 98/83/EK Irányelv határozza meg, melynek alapja a WHO ajánlása. Az Irányelvet előcsatlakozási időszakunk jogharmonizációja keretében az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló – a 47/2005. (III. 11.) Korm. rendelettel módosított - 201/2001. (X.25.) Kormányrendelet formájában vezették be hatályos jogszabályként Magyarországon.

Bábonymegyer község területén lévő ivóvízbázis olyan mértékben tartalmaz ammóniumot, vasat és mangánt, amely szint meghaladja a jelenleg hatályos, és az EU normákhoz igazított 201/2001 (X.25.) Kormányrendelet előírásait.

6. Hogyan érhetünk el megtakarítást a vízfogyasztásban?
A csepegő csappal akár több köbméter víz is kárba vész, ami a vízpazarlás mellett a pénztárcánknak is megterhelő. Az egyik legnagyobb vízfogyasztó a WC-tartály, melyet célszerű víztakarékosra cserélni.

Néhány ötlet a takarékoskodáshoz. Ne folyassuk feleslegesen a vizet: kézmosásánál, borotválkozásnál csak a feltétlenül szükséges mennyiséget engedjük. Fürdés helyett javasolt tusolás. Zuhanyrózsának olyan tusolót válasszunk, amely levegővel keveri a vizet, így kevesebb vízzel is ugyanazt a hatást érhetjük el.

A mosógépet töltsük meg teljesen, negyedig-félig töltve pazarlás beindítani. Mosogatásnál az edények tisztásánál csak az öblítéshez használjunk folyóvizet. A főzéshez felhasználandó alapanyagok (főleg zöldségek) tisztítását is álló vízben célszerű kezdeni, a tisztítás befejező fázisát folyó vízben megoldani.

Ahol van kút, ott azt használjuk locsolásra! Gyűjtsük az esővizet, amely lágy víz, a növények jobban szeretik. Az ágyásokat, a fák földtányérjait, növények közti szabad területeket takarjuk le avar-faforgáccsal. Az így létrejött talajtakarónak köszönhetően ritkábban nő a gyom, a talaj kevesebbet párologtat, így kevesebb locsolásra lesz szükség. Öntözzünk inkább este (főleg a meleg nyári napokban), mert akkor kevesebb a párolgás. Építsünk ki csepegtetős öntözőrendszert, amellyel hatékonyabbá válik az öntözés.

Utolsó frissítés: 2015-06-08