Aktuális

           

Már a kezelőépületben dolgoznak a kivitelezők

2014-10-30

Bár a mostoha időjárás a bábonymegyeri kivitelezési munkálatokat is, a szakemberek ütemterv szerint haladnak a beruházással.

Mint megtudtuk: kerítés és a víztározó medence felújítása zajlik ezekben a napokban. A kivitelezők a vízmű épületében is dolgoznak, itt technológiai korszerűsítés van folyamatban. A meglévő kezelőépületben 160 m3/d kapacitású komplex tisztítási technológia kiépítésére kerül sor és új irányítástechnikával szerelik fel a rendszert.

Az elmúlt hónapokban eddig megtörtént a tűzcsapok cseréje, s összekötő csomópontokat korszerűsítettek. A vízmű területén 170 métert fúrtak lefelé a szakemberek. Az elkészüt, új kút vízmintája jó eredményeket produkált. A kutat tartalékként fogják majd használni, akkor lép működésbe, ha a megnőtt vízfogyasztás indokolttá teszi.

Bábonymegyerben a 383 ingatlan 98 %-ában van vízbekötés. A vízmű tulajdonosa az önkormányzat, üzemeltetője a DRV. Bábonymegyer település vízellátását eddig 1 db mélyfúrású, 1989-ben létesített kút biztosította. A bábonymegyeri kútban határértéket meghaladó mennyiségben előforduló vízminőségi paraméter az ammónium, a vas és a mangán. A meglévő víztisztító technológia nem alkalmas az ammónium eltávolítására, a határérték feletti koncentrációjú ammónium - működő ammóniummentesítő technológia hiányában - óhatatlanul megjelenik a hálózaton.

A projekt keretében tervezett vízkezelési technológia: ammóniummentesítés, vas- és mangántalanítás, valamint fertőtlenítés is megvalósul. Az összesen nettó 162 785 150 forint értékű beruházáshoz a támogatást az Európai Unió biztosítja. A Bábonymegyer Ivóvízminőség-javító Programja című beruházás révén javul az ivóvíz minősége, ezáltal a bábonymegyeri lakosok életminősége.

Utolsó frissítés: 2014-10-30