Aktuális

           

Egészséges ivóvizet kap Bábonymegyer

2015-04-13

Sikeres próbaüzemmel és műszaki átadással fejeződik be ezekben a hetekben Bábonymegyeren az ivóvízminőség-javító program. Az önkormányzat törvényi kötelezettségének tett eleget, amikor az egészséges ivóvízellátás biztosítását célul tűzve pályázott a több mint 162 millió forintos beruházás megvalósítására. Az elnyert támogatásnak köszönhetően e tavasztól több mint 800 lakos életminősége javul.

Az ivóvíz helyi problémáját az adta, hogy a kútból nyert nyers vízben az előírt határértéket meghaladó volt az ammónium-, a vas- és a mangántartalom, továbbá a szolgáltatott vízben is magas ammóniumtartalmat mértek. A bábonymegyeri önkormányzat sikeres pályázata azt jelentette, hogy a csaknem 163 millió forint nettó összköltségű programhoz 146,5 millió forintot biztosított az Európai Unió és a magyar állam. Miután a fennmaradó 10 százalékos önrészt is támogatásból, az Önerő Alap igénybevételével finanszírozta a település, így a lakosságnak semmilyen anyagi terhet nem jelentett a beruházás.

A program részeként a bábonymegyeri vízműben komplex víztisztítási technológiát építettek ki, melynek része az ammóniamentesítés, a vas- és mangántalanítás, valamint a fertőtlenítés. Az új szűrőberendezés garantálja, hogy az előírt határértéknek megfelelő ivóvíz kerüljön az otthonokba. A kivitelezés során átalakították a vasiszap-ülepítőt, felújították a meglévő alacsony- és magastározókat, valamint a kezelőépületet. A vízbiztonság biztosítása érdekében fúrtak egy 170 méter mélységű tartalékkutat, amely a régivel felváltva működik a későbbiekben.

A vízműtelepen korszerűsítették a meglévő villamoshálózatot, és a rendszer működéséhez szükséges új irányítástechnikát építettek ki. A rekonstrukció keretében a településen kicseréltek negyvennél is több tűzcsapot, kiépítettek 14 mosatócsomópontot, és mintegy 11 kilométernyi hosszan megtisztították a vízvezeték-hálózatot. A megújult vízműben 3 hónapos próbaüzem során ellenőrizték az új rendszert. A 2015. március végén tartott hivatalos műszaki átadás-átvételi eljárás során a bábonymegyeri vízmű működését megfelelőnek tartotta valamennyi hatóság.

A támogatásnak és az összefogásnak köszönhetően 2015 tavaszától egy megújult, a kor elvárásainak megfelelő vízmű szolgáltatja az ivóvizet a 310 bábonymegyeri otthonba. A Bábonymegyer Ivóvízminőség-javító Program teljes költségvetése nettó 162 785 150 Ft volt.

Utolsó frissítés: 2015-04-14